top of page

SOMMERUTSTILLING 2022

Muitalusat
Fortellinger

sommerutstilling viste kunstverk fra samiske billedkunstnere.

Disse var;

Nils Aslak Valkeapää
Maleri

 

Randi Marainen

Skulptur, Døpefont

 

Hans Ragnar Mathisen

Grafikkserie; Runebommer

 

Mathis Nango

Malerier

 Trygve Lund Guttormsen

Maleri

 

Astrid Båhl

Trykk

 

Josef Halse

Maleri

Dette er kunstverk som viser et mangfold i kunstneriske teknikker og uttrykk og stor bredde blant de samiske kunstnerne.

 

Dette er kunstnere med røtter i både Norge, Sverige og Finland, dvs. store deler av det som benevnes som Sápmi, -samenes eget land. Et område som er spesielt kunstnerisk dokumentert i Hans Ragnar sitt kartprosjekt.

Her er flere kunstnere som ikke bare er billedkunstnere, men også forfattere av litterære og faglige tekster. Representert ved Nils-Aslak Valkeapää, som behersker også det musiske kunstuttrykk gjennom joik og instrumental musikk, føler vi at her er tre kunstarter som forsterker hverandre.

 

Dette understøtter jo vår grunnleggende ide om de tre gallerirommene i Hovedgården som er dedikert til litteraturen; «Ordet», til musikken; «Tonen» og til billedkunsten; «Bildet».

 

Det er anerkjente samtidskunstnere som også har deltatt i kunstneriske sammenkomster, utstillinger og biennaler -ikke bare i Europa, men i flere verdensdeler.

 

Utstillingen hos oss er kuratert av fagpersoner med meget høy formell kompetanse på dette området.  På denne måte håper vi å kunne presentere ei utstilling i 2022 med stor aktualitet i tiden og et tema som vi er meget stolt av.

 

Alt dette håper vi å kunne komme tilbake til ved spesielle arrangementer på Jennestad før utstillingen tas ned ca 1. september.  Inntil da;

 

bottom of page